τηλ: 210 3217893, email:

BLOG

Σύστημα παρακολούθησης και τηλεμετρίας αυτόνομου φωτοβολταϊκού

Σύστημα παρακολούθησης και τηλεμετρίας αυτόνομου φωτοβολταϊκού

Στο παρόν άρθρο θα μελετήσουμε την ηλεκτροδότηση μόνιμης κατοικίας στην Παλλήνη Αττικής μέσω αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος με μπαταρίες χωρίς σύνδεση με τη ΔΕΗ καθώς και το σύστημα τηλεμετρίας Victron Color Control GX που περιλαμβάνει η εγκατάσταση. Τα πάνελ βρίσκονται σε κλίση 30 μοίρες σε νότιο προσανατολισμό και κάθετη διάταξη portrait.

  • Inverter φωτοβολταϊκών
Η ισχύς του inverter καθορίζεται από το πόσες και ποιες συσκευές θέλουμε να λειτουργούν ταυτόχρονα. Στην συγκεκριμένη κατοικία έχουμε:

ψυγείο 100W
φωτισμό 100W
τηλεόραση 150W
laptop 100W
φούρνο 3.000W
μάτι κουζίνας 1.500W
πλυντήριο ρούχων 2.300W
πλυντήριο πιάτων 2.200W
κυκλοφορητή-καυστήρα 400W
μικρές ηλεκτρονικές συσκευές 100W

Αντιστροφέας της εγκατάστασης είναι ο Victron Quattro 8kVA που δίνει ωφέλιμη ισχύ 6,5kW. Μπορούν να λειτουργούν για παράδειγμα ταυτόχρονα όλες οι συσκευές εκτός από το φούρνο και το μάτι της κουζίνας.

Ο συγκεκριμένος αντιστροφέας είναι ταυτόχρονα και φορτιστής μπαταριών. Έτσι μπορεί στο σύστημα να προστεθεί γεννήτρια - υβριδικό σύστημα - και όταν η τάση της μπαταρίας πέσει κάτω από την τιμή που αντιστοιχεί σε 50% βάθος εκφόρτισης μέσω πίνακα αυτοματισμού ξεκινά η γεννήτρια και αναλαμβάνει να φορτίσει τις μπαταρίες – το υπόλοιπο ρεύμα της περνάει στο φορτίο.

  • Φωτοβολταϊκά πάνελ
Η ισχύς του φωτοβολταϊκού προκύπτει από την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας που πρέπει να καλύπτεται από το φωτοβολταϊκό - το οποίο δευτερευόντως κρατά τις μπαταρίες φορτισμένες. H ημερήσια κατανάλωση ενέργειας στην περίπτωσή μας είναι περίπου 7,5kWh στη χειρότερη περίπτωση από άποψη ηλιοφάνειας, δηλαδή τους χειμερινούς μήνες, και διαμορφώνεται ως εξής:

ψυγείο 24ωρη λειτουργία
φωτισμός 3 ώρες τη μέρα
τηλεόραση 2 ώρες τη μέρα
laptop 2 ώρες τη μέρα
φούρνος 1 φορά τη βδομάδα
μάτι κουζίνας 1 ώρα τη μέρα
πλυντήριο ρούχων 1 φορά τη βδομάδα
πλυντήριο πιάτων 1 φορά τη βδομάδα
κυκλοφορητής-καυστήρας 2 ώρες τη μέρα
μικρές ηλεκτρονικές συσκευές 3 ώρες τη μέρα

Τα 12 φωτοβολταϊκά πάνελ Q-CELLS Q.Peak Duo G5 των 320Wp της εγκατάστασης δίνουν ενέργεια έως 10kWh - 7,8kWh κατά μέσο όρο - τη μέρα στη χειρότερη περίπτωση από άποψη ηλιοφάνειας, τους χειμερινούς μήνες. Έτσι ικανοποιούν την ημερήσια ζήτηση ενέργειας και ταυτόχρονα κρατούν τις μπαταρίες φορτισμένες. Το καλοκαίρι η ημερήσια παραγωγή είναι περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη που σημαίνει δυνατότητα για 2,5 φορές μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση ενέργειας.

  • Μπαταρίες φωτοβολταϊκών
Η χωρητικότητα και η τάση των μπαταριών επιλέγεται με βάση τις εξής παραμέτρους:
- το βάθος εκφόρτισης : όσο πιο πολύ εκφορτίζονται οι μπαταρίες τόσο μειώνεται η διάρκεια ζωής τους γι’ αυτό επιλέγουμε βάθος εκφόρτισης 50% που αντιστοιχεί σε τιμή τάσης 47,5V κάτω από την οποία ξεκινά η γεννήτρια
- τις απαιτούμενες ημέρες αυτονομίας το χειμώνα : η ενέργεια που μπορούν να αποθηκεύσουν οι μπαταρίες πρέπει να είναι 4πλάσια της ημερήσιας κατανάλωσης, για βάθος εκφόρτισης 50%, δηλαδή 30kWh περίπου εάν θέλουμε 2 ημέρες αυτονομία ρεύματος σε περίπτωση συννεφιάς και κακοκαιρίας 
- την ισχύ του φωτοβολταϊκού : για τα 12 πάνελ των 320Wp η τάση των μπαταριών επιλέγεται στα 48V.

Με βάση αυτά η συστοιχία των μπαταριών αποτελείται από 24 2βολτες μπαταρίες SOPzV 710Ah C120. Σε 120 ώρες χρόνο εκφόρτισης η μπαταρία δίνει 710Ah. Σε 24 ώρες χρόνο εκφόρτισης (C24) - ρυθμός που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα δεδομένου ότι στην περίπτωσή μας έχουμε αρκετά βραδινή χρήση οπότε και παίρνουμε ενέργεια από τη μπαταρία και όχι απευθείας από το φωτοβολταϊκό - δίνει 650Ah, δηλαδή αποθήκευση ενέργειας 31,2kWh στα 48V που είναι η επιθυμητή. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες με GEL ηλεκτρολύτη έχουν πάνω από 2.500 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης για βάθος εκφόρτισης 50% και δε χρειάζονται συντήρηση με συμπλήρωση απιονισμένου νερού.

  • Ρυθμιστής φόρτισης μπαταριών φωτοβολταϊκών
Ρυθμιστής φόρτισης της εγκατάστασης είναι ο Victron SmartSolar 70A στα 48V με MPPT αλγόριθμο για 30% περισσότερη απορρόφηση ενέργειας σε σχέση με τους παλιούς PWM ρυθμιστές φόρτισης.

  • Απομακρυσμένη παρακολούθηση αυτόνομου φωτοβολταϊκού
Η εγκατάσταση περιλαμβάνει το σύστημα τηλεμετρίας Victron Color Control GX. Στο Color Control συγκεντρώνονται όλα τα ηλεκτρικά δεδομένα των επιμέρους τμημάτων του αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος. Συνδέεται ενσύρματα (ethernet) ή ασύρματα (Wi-fi) με το modem/router της οικίας. Με αυτόν τον τρόπο και μέσω του portal VRM (Victron Remote Management) ο πελάτης (και ο μηχανικός) έχει ανά πάσα στιγμή απομακρυσμένη εποπτεία όλων των δεδομένων του συστήματος και δυνατότητα ρυθμίσεων.

Τι εμφανίζεται στην οθόνη του laptop και του smartphone του πελάτη και του μηχανικού? Ας δούμε χαρακτηριστικές εικόνες που μας δίνει το Color Control μέσω του VRM. Ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο την ηλιόλουστη Κυριακή 3/2/2019 στις 12.52 το μεσημέρι:

τηλεμετρια αυτονομου φωτοβολταικου Victron Color Control

 Ζητείται ισχύς 3.223W απ' το φωτοβολταϊκό απ’ τα οποία τα 2.710W πηγαίνουν στο φορτίο και τα υπόλοιπα στην μπαταρία, η οποία είναι φορτισμένη κατά 94,6%.

φορτιση μπαταριας αυτονομου φωτοβολταικου Victron Remote Management
 
 Mεταξύ 12.00 και 13.00 έχει ζητηθεί απ' το φωτοβολταϊκό ενέργεια 2,42kWh απ’ τις οποίες 1,44kWh έχουν καταναλωθεί από το φορτίο και η υπόλοιπη ενέργεια έχει πάει στην μπαταρία. Η μπαταρία διατηρείται επαρκώς φορτισμένη στο 92-95%.

 Τι ζήτηση ενέργειας απ' το φωτοβολταϊκό είχαμε το Δεκέμβριο του 2018? Τί ποσοστό αυτής πήγε απευθείας στην κατανάλωση και τί στην μπαταρία?

ενεργεια αυτονομου φωτοβολταικου Δεκεμβριου Victron Remote Management

Τι ζήτηση ενέργειας απ' το φωτοβολταϊκό είχαμε τον Ιούλιο του 2018? Τί ποσοστό αυτής πήγε απευθείας στην κατανάλωση και τί στην μπαταρία?

ενεργεια αυτονομου φωτοβολταικου Ιουλιου Victron Remote Management

Δείτε προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα.
Το ποιοτικότερο eshop φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα με υλικά που έχουν δοκιμαστεί σε εκατοντάδες έργα της MP-Energy!
Άμεση διαθεσιμότητα για την πλειοψηφία των προϊόντων που προτείνουμε σε αξεπέραστες τιμές και προσφορές...
Η αδιαμφισβήτητη αγάπη μας για τα φωτοβολταϊκά και η πολυετής παρουσία μας στο χώρο εγγυάται την ικανοποίησή σας!
Ένα πραγματικά ελληνικό eshop με γραφεία και αποθήκες στο κέντρο της Ελλάδας, και των μεταφορών, την Αθήνα.

Dialog title

Εκτός από την επικοινωνία μέσω Bluetooth, διαθέτει επίσης απευθείας σύνδεση με το Sunny Portal μέσω του SMA Webconnect...

Εκτός από την επικοινωνία μέσω Bluetooth, διαθέτει επίσης απευθείας σύνδεση με το Sunny Portal μέσω του SMA Webconnect...

Εκτός από την επικοινωνία μέσω Bluetooth, διαθέτει επίσης απευθείας σύνδεση με το Sunny Portal μέσω του SMA Webconnect...

8292 .65
7642 .23

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του mipesun.gr και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.