τηλ: 210 3217893, email:

BLOG

Αυτόνομο φωτοβολταϊκό για εξοχική κατοικία

Αυτόνομο φωτοβολταϊκό για εξοχική κατοικία


Σε περίπτωση ανυπαρξίας διασύνδεσης με το Δίκτυο είτε γιατί αυτό είναι απομακρυσμένο και η διασύνδεση κοστίζει είτε γιατί ο ιδιοκτήτης "έκοψε" τη σύνδεση επιθυμώντας ανεξαρτησία από τη ΔΕΗ είτε γιατί υπάρχουν πολεοδομικοί λόγοι η ηλεκτροδότηση της καλοκαιρινής εξοχικής κατοικίας γίνεται μέσω αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος με μπαταρίες. Αρχικά καταγράφονται τα φορτία και οι ημερήσιες καταναλώσεις ως εξής:

Φορτία - καταναλώσεις Ισχύς (W) Ισχύς ταυτόχρονης λειτουργίας Ώρες λειτουργίας ανά ημέρα Ημερήσια ενέργεια (Wh)
Φωτισμός 100 100 4 400
Τηλεόραση 100 100 4 400
Στερεοφωνικό 100 100 2 200
Laptop 100 100 3 300
Ψυγείο 100 100 24 800
Φορτιστής κινητών 10 10 1 10
Ανεμιστήρας 100 100 6 600
Σύνολο 610 610 2710

  • Φωτοβολταϊκά πάνελ
Οι ενεργειακές ανάγκες είναι περίπου 3kWh ημερησίως. Το μέγεθος αυτό καθορίζει τη συνολική ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος. Η ημερήσια παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια πρέπει να μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ηλεκτρικές απαιτήσεις. Η ενέργεια των φωτοβολταϊκών καλύπτει τη ζήτηση των φορτίων και η περίσσειά της πηγαίνει προς φόρτιση των μπαταριών.

Δύο φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 320Wπαράγουν 3-4kWh ημερησίως το καλοκαίρι. Το χειμώνα η ημερήσια παραγωγή είναι περίπου 2,5 φορές μικρότερη οπότε θα πρέπει να υπολογίζεται 2,5 φορές μικρότερη κατανάλωση. Φυσικά η χειμερινή λειτουργία του συστήματος δεν αποκλείεται. Εάν η επίσκεψη στην εξοχική κατοικία γίνεται τα σαββατοκύριακα για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση μπορεί να γίνει αποκλειστικά από τις μπαταρίες. Τις καθημερινές ημέρες που ακολουθούν οι μπαταρίες επαναφορτίζονται και την επόμενη Παρασκευή το βράδυ που θα ξαναεπισκεφτούμε το εξοχικό θα τις βρούμε πλήρως φορτισμένες. Η εξοχική κατοικία προορίζεται για καλοκαιρινή κυρίως λειτουργία οπότε δύο φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 320Wp αρκούν.

  • Αντιστροφέας φωτοβολταικων

Ο αντιστροφέας θα πρέπει να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ισχύος των ταυτόχρονα λειτουργούντων φορτίων. Συνεπώς στην περίπτωσή μας η ονομαστική ισχύς του αντιστροφέα θα πρέπει να είναι 800VA που δίνει ωφέλιμα 700W.

  • Μπαταρίες φωτοβολταικων

Η τάση της μπαταρίας λόγω του μεγέθους του φωτοβολταϊκού επιλέγεται στα 24V. Για δύο ημέρες αυτονομίας το χειμώνα και βάθος εκφόρτισης 50% - που αντιστοιχεί σε τιμή τάσης 23,8V - οι μπαταρίες θα πρέπει να μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 6kWh – ενέργεια τετραπλάσια από την ημερήσια ζήτηση το χειμώνα. Επιλέγουμε δύο μπαταρίες 12βολτες χωρητικότητας 280Ah C100 κλειστού τύπου GEL VRLA με 1.200 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης για βάθος εκφόρτισης 50%.

  • Ρυθμιστής φόρτισης μπαταριών φωτοβολταικων

Η ισχύς του ρυθμιστή φόρτισης προκύπτει από την ισχύ του φωτοβολταϊκού πεδίου και την τάση της μπαταρίας οπότε χρειαζόμαστε ρυθμιστή φόρτισης που μπορεί να δώσει ρεύμα 30Α στις μπαταρίες στα 24V. Επιλέγεται «έξυπνος» ρυθμιστής με λειτουργία MPPT ο οποίος εκτός από την άρτια φόρτιση των μπαταριών αναλαμβάνει και τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση ενέργειας από τον ήλιο στις διαφορετικές συνθήκες ηλιοφάνειας.

Τέλος μπορεί προαιρετικά να υπάρχει και φορτιστής μπαταριών για φόρτιση από γεννήτρια υγρών καυσίμων.

Δείτε προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα για εξοχικό.

Δείτε προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα.

Το ποιοτικότερο eshop φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα με υλικά που έχουν δοκιμαστεί σε εκατοντάδες έργα της MP-Energy!
Άμεση διαθεσιμότητα για την πλειοψηφία των προϊόντων που προτείνουμε σε αξεπέραστες τιμές και προσφορές...
Η αδιαμφισβήτητη αγάπη μας για τα φωτοβολταϊκά και η πολυετής παρουσία μας στο χώρο εγγυάται την ικανοποίησή σας!
Ένα πραγματικά ελληνικό eshop με γραφεία και αποθήκες στο κέντρο της Ελλάδας, και των μεταφορών, την Αθήνα.

Dialog title

Εκτός από την επικοινωνία μέσω Bluetooth, διαθέτει επίσης απευθείας σύνδεση με το Sunny Portal μέσω του SMA Webconnect...

Εκτός από την επικοινωνία μέσω Bluetooth, διαθέτει επίσης απευθείας σύνδεση με το Sunny Portal μέσω του SMA Webconnect...

Εκτός από την επικοινωνία μέσω Bluetooth, διαθέτει επίσης απευθείας σύνδεση με το Sunny Portal μέσω του SMA Webconnect...

8292 .65
7642 .23

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του mipesun.gr και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.